*ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ*

 Το πιο μεγάλο δώρο της Ευγνωμοσύνης είναι όταν το βράδυ πέσεις για ύπνο, πριν κοιμηθείς να φέρεις στο νου σου κάτι καλό που σου συνέβη κατά την διάρκεια της ημέρας και να νιώσεις ευγνωμοσύνη γι αυτό, αν δεν συνέβη κάτι εντός της ημέρας τότε θυμήσου κάτι που συνέβη εντός της εβδομάδας, η του μίνα η του χρόνου, κοιμήσου με αυτή την αίσθηση, θα ξυπνήσεις την επόμενη μέρα με μια υπέροχη καλή διάθεση και όλα θα πάνε καλά στην κάθε σου στιγμή.
Αν το κάνεις κάθε μέρα τότε θα αλλάξει η ζωή σου όλη με θαυμαστό τρόπο.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ


                                   

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, το να είσαι ευγνώμων για τα θετικά στη ζωή μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη διάθεσή σου, τις προοπτικές και τη γενική σου ευεξία.
Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε την ευγνωμοσύνη σας.

Τι είναι η ευγνωμοσύνη;

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει το να δείχνεις εκτίμηση για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για σένα.

Αφιερώνοντας ένα λεπτό για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα, μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να τονώσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο θετικοί απέναντι στις προκλήσεις.

Αν και είναι εύκολο να αισθανθείτε μια ορμή χαράς αφού κερδίσετε το λαχείο ή λάβετε μια μεγάλη προαγωγή στη δουλειά, η ευγνωμοσύνη επεκτείνεται στις μικρότερες ευλογίες στη ζωή που συχνά παραβλέπονται ή θεωρούνται δεδομένες.
Ακόμη και οι πιο μικρές στιγμές, όπως μια σύντομη συνομιλία με έναν φίλο, μια ευγενική χειρονομία από έναν άγνωστο, ένα δροσερό αεράκι μια ζεστή μέρα ή μια γαλήνια βόλτα στη φύση, είναι πράγματα για τα οποία μπορείτε να είστε ευγνώμονες.

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες στη ζωή σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να δείχνετε με συνέπεια ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο.
Πολλοί από εμάς παγιδεύονται σε μια προκατάληψη αρνητικότητας, όπου παραμένουμε σε κακά νέα και δυσάρεστες εμπειρίες, αλλά αφήνουμε στιγμές θετικότητας να ξεθωριάσουν στο παρασκήνιο.

Ίσως ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο φοβούμενοι τη δουλειά τη Δευτέρα που δεν αφιερώνετε χρόνο για να εκτιμήσετε πλήρως το Σαββατοκύριακο.
Ή ίσως είστε τόσο συγκεντρωμένοι στο δικό σας λεκτικό ολίσθημα σε ένα πάρτι που δεν δηλώνετε ένα κομπλιμέντο από έναν φίλο.
Και αν έχετε μια διαταραχή της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, το να μπορείτε να δείτε θετικά στοιχεία ή να εκφράσετε ευγνωμοσύνη μπορεί να φαίνεται αδύνατο.

Ευτυχώς, η ευγνωμοσύνη είναι σαν ένας μυς που μπορείς να χτίσεις.

                                       

Με τις σωστές ασκήσεις και εξάσκηση, μπορείτε να βρείτε τουλάχιστον κάτι μικρό για να εκτιμήσετε ακόμα και την πιο ζοφερή μέρα.
Η ιδέα της καλλιέργειας της ευγνωμοσύνης μπορεί να ακούγεται ευγενική, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να έχει πολύ πραγματικά οφέλη.
Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευγνωμοσύνη για να φτιάξετε τη διάθεσή σας, να βρείτε ανάπαυλα από την αρνητικότητα, να καλλιεργήσετε ισχυρότερες σχέσεις και ακόμη και να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

Οφέλη από την άσκηση της ευγνωμοσύνης

Λίγη ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας. Όταν ασκείτε την ευγνωμοσύνη, απομακρύνετε τις σκέψεις σας από αρνητικά συναισθήματα και άβολες αισθήσεις.
Αντίθετα, αρχίζετε να εστιάζετε σε καλά πράγματα που μπορεί να έχετε παραβλέψει.

Αντί να εστιάσετε στην ατυχία του σκασμένου ελαστικού, για παράδειγμα, σκεφτείτε πώς η δουλειά σας επέτρεψε να πληρώσετε για επισκευές.
Ή στρέφετε την εστίασή σας στο πόσο τυχεροί είστε που έχετε στενούς φίλους που είναι πρόθυμοι να σας οδηγήσουν στο σπίτι.

Αυτό το είδος σκέψης οδηγεί στην απελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ευτυχία και την ευχαρίστηση.
Η αναγνώριση της ευγνωμοσύνης μειώνει επίσης τις ορμόνες του στρες.
Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι η μείωση του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης.
Μακροπρόθεσμα, η τακτική άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλό σας, με αποτέλεσμα να είστε πιο ευγνώμονες στο μέλλον.

Επειδή η ευγνωμοσύνη μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική ψυχική σας υγεία.
Καθώς ασκείτε την ευγνωμοσύνη, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.
Ενώ η ευγνωμοσύνη από μόνη της μπορεί να μην είναι μια μαγική σφαίρα για θέματα ψυχικής υγείας, μπορεί να είναι ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας.

Η προσέγγιση της ζωής με πιο θετική νοοτροπία μπορεί να κάνει περισσότερα από το να βελτιώσει απλώς τη διάθεσή σας.
Μπορεί να έχει διαδοχικά οφέλη σε άλλους τομείς της ζωής σας, όπως:

Καλύτερος ύπνος .
Ορισμένες έρευνες συνδέουν την αυξημένη ευγνωμοσύνη με
υψηλότερη ποιότητα ύπνου και λιγότερες διαταραχές ύπνου.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης ακριβώς πριν τον ύπνο σας επιτρέπει να αποκοιμηθείτε με μια πιο θετική προοπτική.

Βελτιωμένη εστίαση .
Η ευγνωμοσύνη μπορεί να σας διευκολύνει να εστιάσετε.
Εάν αρχίσετε να βλέπετε την εργασία που έχετε μπροστά σας - είτε πρόκειται για σχολική είτε για επαγγελματικά καθήκοντα - με πιο θετικό πρίσμα, ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια νιώθοντας άγχος για αυτήν.
Ίσως αρχίσετε να βλέπετε τις προκλήσεις, όπως μια επερχόμενη εξέταση, ως ευκαιρίες και όχι ως εμπόδια.
Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη
συναισθηματική σας ανθεκτικότητα .                                                 

Υψηλότερη αυτοεκτίμηση .
Το να βλέπεις τον κόσμο με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι για την αξία σου.
Φανταστείτε ότι ένας φίλος σας κερνάει μεσημεριανό.
Καθώς εκφράζετε την εκτίμησή σας, αρχίζετε επίσης να συνειδητοποιείτε ότι ο φίλος- φίλη σας ξοδεύει χρόνο και πόρους για εσάς επειδή σας εκτιμά.
Στη συνέχεια, εσωτερικεύετε τη σκέψη ότι είστε σημαντικοί για τους άλλους.

Αυξημένη υπομονή .
Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2016 φάνηκε να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εκφράζουν τακτικά ευγνωμοσύνη είναι πιο υπομονετικοί.
Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε τον αυτοέλεγχο και να μειώσετε τον παρορμητισμό, δοκιμάστε να ασκήσετε ευγνωμοσύνη.
Άλλες έρευνες δείχνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της ευγνωμοσύνης και άλλων αρετών, όπως η ταπεινοφροσύνη και η σοφία.

Κοινωνικές παροχές

Η ευγνωμοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα των σχέσεών σας.
Εκφράζοντας την εκτίμησή σας για έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας τους δείχνει ότι νοιάζεστε και ανοίγει την πόρτα για περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις στο μέλλον.
Για παράδειγμα, αν πείτε στον φίλο σας ότι εκτιμάτε που σας προσφέρουν έναν ώμο για να στηριχτείτε στις δύσκολες στιγμές, ο φίλος σας θα αναγνωρίσει τη σημασία τους και θα συνεχίσει να είναι εκεί για εσάς.
Μπορεί επίσης να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να ανταποδώσετε τις πράξεις καλοσύνης τους.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει κοινωνικά οφέλη που εκτείνονται πέρα ​​από τις σχέσεις σας με τους αγαπημένους σας.
Η έρευνα δείχνει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και τους γνωστούς να είναι πιο εξυπηρετικοί και γενναιόδωροι. Προσπαθήστε να πείτε στους συναδέλφους ή στους γείτονες πόσο τους εκτιμάτε.
Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια αλυσιδωτή αντίδραση προκοινωνικής συμπεριφοράς που ενισχύει τον χώρο εργασίας ή την κοινότητά σας.

Οφέλη για τη σωματική υγεία

Η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πολλά φυσικά οφέλη.
Για παράδειγμα, καθώς η ευγνωμοσύνη σας μειώνει το άγχος σας και σας φέρνει πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να δείτε μείωση της
αρτηριακής σας πίεσης και τα επίπεδα φλεγμονής.
Αυτό μπορεί να δώσει τη θέση της σε καλύτερη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ακολουθούν υγιεινές συμπεριφορές, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή .
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσουν τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής ως ευκαιρίες και όχι ως εμπόδια.
                                             


Εμπόδια στο αίσθημα ευγνωμοσύνης

Για μερικούς ανθρώπους, η ευγνωμοσύνη φαίνεται να έρχεται φυσικά.
Μπορεί να έχετε ήδη μια ευγνώμων διάθεση, η οποία σας οδηγεί να αναζητάτε και να αγαπάτε το καλό στη ζωή.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι διαταραχές της διάθεσης μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδια για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη.

Ακολουθούν μερικοί παράγοντες που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αρνητικότητα σας:

Φθόνος . Εάν επιθυμείτε τα χαρακτηριστικά ή τα υπάρχοντα κάποιου άλλου ατόμου, μπορεί να αισθάνεστε δυστυχισμένοι εάν ένας φίλος έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο ραντεβού ή πίκρατε που ένας συνάδελφος έλαβε μια προαγωγή που πιστεύετε ότι σας αξίζει.
Είναι εύκολο να γίνεσαι τόσο τυλιγμένος σε φθόνο που να παραβλέπεις τη δική σου τύχη.

Υλισμός .
Εάν είστε υλιστές, πιστεύετε ότι το να έχετε περισσότερα υπάρχοντα θα οδηγήσει τελικά στην ευτυχία.
Ίσως πιστεύετε ότι χρειάζεστε τα πιο πρόσφατα gadget για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας ή να διατηρήσετε μια συγκεκριμένη κοινωνική θέση.
Ή ίσως νομίζετε ότι ένα μεγάλο σπίτι και ένα φανταχτερό αυτοκίνητο θα σας κάνουν ευτυχισμένους.
Αντί να είστε ευγνώμονες για ό,τι έχετε, αναζητάτε πάντα νέα πράγματα για να τα θεωρήσετε δικά σας.

Κυνισμός .
Εάν είστε κυνικοί, έχετε την τάση να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι ενεργούν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα.
Ίσως πιστεύετε ότι κάποιος σας έκανε ένα δώρο μόνο και μόνο επειδή θέλει μια χάρη σε αντάλλαγμα.
Αυτή η νοοτροπία καθιστά δύσκολο να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους.

Ναρκισσισμός .
Τα άτομα που είναι ναρκισσιστικά τείνουν να είναι εγωκεντρικά και έχουν υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό.
Οι ναρκισσιστές τείνουν επίσης να έχουν μια αίσθηση δικαιώματος.
Είναι επιρρεπείς στο να παραβλέπουν τα δώρα και την καλή τύχη επειδή περιμένουν ευνοϊκή μεταχείριση.

Το άγχος . Οι γενικοί στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινής ζωής μπορεί να είναι τόσο μεγάλοι που δυσκολεύεστε να δείτε τις ευλογίες γύρω σας.
Μπορεί να θέλετε να αισθάνεστε ευγνώμονες που έχετε ένα μέρος για να ζήσετε, αλλά το
άγχος του να εξοφλήσετε τους λογαριασμούς σας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του μυαλού σας.

Κατάθλιψη . Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη από το να νιώθεις απλώς θλίψη.
Μπορεί να περιλαμβάνει μια βαθιά αίσθηση απόγνωσης και απελπισίας που σας αφήνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, απομονωμένοι και άδειοι.
Μπορεί να το φανταστείτε ως ένα πέπλο που κρύβει όλες τις θετικές πτυχές της ζωής σας.

Παράγοντες όπως ο φθόνος και ο υλισμός μπορούν να σας οδηγήσουν να θεωρείτε δεδομένα.
Αλλά αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα καλά στη ζωή σας - είτε πρόκειται για μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας, αξιόπιστους φίλους ή καλή υγεία - μπορείτε να αποφύγετε να συγκρίνετε τη ζωή σας με τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Εάν νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη, η θετικότητα είναι συχνά δύσκολο να επιτευχθεί.
Ωστόσο, ακόμη και τις χειρότερες μέρες, αν ψάξετε αρκετά σκληρά, συνήθως μπορείτε να βρείτε τουλάχιστον ένα πράγμα για το οποίο να είστε ευγνώμονες.
Έχετε το νου σας για μικρές στιγμές απόλαυσης—μυρωδιά καλού φαγητού, χρόνο παιχνιδιού με ένα κατοικίδιο ή μια συναρπαστική μελωδία στο ραδιόφωνο.
Παρατηρώντας ακόμη και τις πιο μικρές λάμψεις θετικότητας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη μέρα σας.

Συμβουλές για την καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης

Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης δεν είναι μια περίπλοκη προσπάθεια, αλλά απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση για αλλαγή. Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια ευγνώμων προοπτική, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε εμπόδια όπως η κατάθλιψη , το άγχος ή ο φθόνος.

Εξασκηθείτε στην επίγνωση

Το να θυμάστε να επιβραδύνετε και να απολαύσετε μικρές στιγμές στη ζωή σας μπορεί να είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσετε ευγνωμοσύνη.
Κεντρίστε τις αισθήσεις σας και αφήστε το μυαλό σας να μείνει σε ευχάριστες, καθημερινές αισθήσεις.
Εστιάστε στη γεύση μιας ώριμης φράουλας, για παράδειγμα, στην αίσθηση του ήλιου στο δέρμα σας ή στον απαλό ήχο της μουσικής υπόκρουσης.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να γειωθείτε στο παρόν, απομακρύνοντάς σας από τον μηρυκασμό και την ανησυχία.
                             


                                       

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να εστιάζει στο ίδιο πράγμα κάθε μέρα, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε διαφορετικές πτυχές που εκτιμάτε.
Για παράδειγμα, αν κάνετε μια βόλτα στην ίδια περιοχή του πάρκου κάθε μέρα, μπορείτε να επιλέξετε να εστιάσετε στους ευχάριστους ήχους της φύσης τη μια μέρα και στα αξιοθέατα την επόμενη μέρα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.
Αρχικά, αποφασίστε εάν θέλετε να κρατήσετε ένα φυσικό ημερολόγιο στο οποίο γράφετε ή μια ψηφιακή λίστα στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.
Στη συνέχεια, σκεφτείτε πόσο συχνά θα ενημερώνετε το ημερολόγιο.
Μπορείτε να ενημερώνετε το ημερολόγιο σε εβδομαδιαία βάση, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σημειώνοντας τρεις ή τέσσερις στιγμές που εκτιμήσατε.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ωφέλιμο να κάνουν τη συνήθεια να γράφουν πολλά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες πριν τον ύπνο.
Ωστόσο, μην κάνετε ημερολόγιο τόσο συχνά ώστε η εξάσκηση να σας φαίνεται σαν αγγαρεία.
Επιδιώξτε να είστε συνεπείς και να εργάζεστε στο ημερολόγιό σας την ίδια ώρα κάθε μέρα ή εβδομάδα.

Τα θέματα για τα οποία γράφετε μπορεί να περιλαμβάνουν γεγονότα, άτομα και γενικές εμπειρίες.
Προσπαθήστε να μην αναφέρετε απλώς τις πιο σημαντικές στιγμές και επιτεύγματα. Αναγνωρίστε τα μικρά αλλά απροσδόκητα δώρα, όπως γρήγορες συνομιλίες με φιλικούς αγνώστους, καθώς και τις ευχάριστες αλλά καθημερινές στιγμές, όπως μια χαλαρωτική βόλτα με το ποδήλατο μετά τη δουλειά.
Αν έχεις χρόνο, μπες σε λεπτομέρειες.
Τι είπε ο άγνωστος που σου έφτιαξε τη διάθεση;
Πώς σου φάνηκε να οδηγείς το ποδήλατό σου και να φτάνεις με ασφάλεια στο σπίτι;

Ακολουθούν ορισμένες προτροπές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με το ημερολόγιό σας:

  • Ποιες ήταν μερικές ευχάριστες αισθήσεις που βιώσατε σήμερα;
  • Υπήρξαν στιγμές που σε έκαναν να χαμογελάσεις ή να γελάσεις ή να σου έφτιαξαν τη διάθεση;
  • Με ποιον σας άρεσε να περνάτε χρόνο και γιατί;

Γράψτε σημειώσεις εκτίμησης

Χτίστε σχέσεις γράφοντας ευχαριστήρια γράμματα σε ανθρώπους της ζωής σας.
Πηγαίνετε με λεπτομέρειες σχετικά με τις πολύτιμες αναμνήσεις από τη σχέση σας, συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά ασήμαντων αλληλεπιδράσεων και των στιγμών ανάλαφρης καρδιάς που μπορεί να έχουν ξεχάσει.
Γράψτε για τη θετική επίδραση που είχαν στη ζωή σας.
Όταν τελειώσετε, μπορείτε να ταχυδρομήσετε ή να παραδώσετε τις επιστολές αυτοπροσώπως.
Εάν αισθάνεστε αρκετά άνετα, μπορείτε ακόμη και να διαβάσετε ένα γράμμα στον αγαπημένο σας.

Εάν δεν είναι για εσάς να γράφετε γράμματα, ακολουθήστε μια πιο απλή διαδρομή.
Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να ενημερώσετε προφορικά τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας ότι τους εκτιμάτε.
Μπορείτε να θέσετε ως στόχο να εκφράσετε ευγνωμοσύνη σε ένα άτομο κάθε μέρα ή εβδομάδα.
Τι έχουν πει ή κάνει που έχει κάνει τη ζωή σας καλύτερη; Έχουν χιούμορ που φωτίζει τη μέρα σου;
Ή ίσως είναι ένα στοχαστικό άτομο που είναι πάντα πρόθυμο να βοηθήσει.

Επανεξετάστε και επαναπροσδιορίστε τα προηγούμενα γεγονότα

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε γεγονότα του παρελθόντος για τα οποία μετανιώνουμε.
Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από το να αποτύχεις να μελετήσεις για ένα σημαντικό τεστ μέχρι να επιθέσεις σε έναν στενό φίλο.
Ή ίσως μετανιώνετε για μια κακή οικονομική απόφαση ή για μια χαμένη ευκαιρία στο ραντεβού.
Αν και μπορεί να οδήγησαν σε απογοήτευση, ντροπή ή ακόμα και ραγίσματα, πιθανότατα έχετε μάθει κάτι από αυτές τις εμπειρίες.

Πώς συνέβαλαν στην ανάπτυξή σας;
Σας έκαναν πιο προσεκτικούς, διεκδικητικούς ή συμπονετικούς;
Βρίσκοντας μαθήματα μέσα από τις δύσκολες εμπειρίες στη ζωή, μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερη ευγνωμοσύνη.
Μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε να το συνδυάσετε με την άσκηση ημερολογίου. Δημιουργήστε μια λίστα με τις ατυχίες του παρελθόντος και τα μαθήματα που έχετε πάρει από το καθένα.

Ενώ αυτές οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να δώσουν στη διάθεσή σας και στην προοπτική σας μια ευπρόσδεκτη ώθηση, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία και τη γενική ευεξία σας.
Να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε να ασκείτε την ευγνωμοσύνη.
Μετατρέψτε τις ασκήσεις σε μικρές τελετουργίες.
Με τον καιρό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα του άγχους σας πέφτουν και οι σχέσεις ενισχύονται.
Τότε, θα έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να είστε ευγνώμονες.