ΘΙΒΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΕΙΖΩΙΑΣ

   Πρίν από κάθε άσκηση παραμένουμε στην ανάλογη στάση και αναπνέοντας ήρεμοι κάνουμε έναν μικρό διαλογισμό 2-3 λεπτών συγκεντρωμένοι συντονίζοντας συνειδητά το νου και το σώμα μας στην άσκηση που θα ακολουθήσει. Οι ασκήσεις είναι σαν «τελετουργίες», και απαιτούν σεβασμό.

                                                      ΑΣΚΗΣΗ
                     ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Δύναμη ζωής (prana), πνεύμα, ενέργεια

   Από όρθια θέση άνοιξε τα χέρια σου διάπλατα, στο ύψος των ώμων, ενώ τα πόδια πρέπει να είναι σε στάση προσοχής. Πάρε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και γέμισε το στήθος εστιάζοντας σε κάτι ακριβώς απέναντι στο ύψος των ματιών σου.

  Κάνε μια πλήρη δεξιόστροφη περιφορά επιστρέφοντας στην αρχική σου στάση εκπνέοντας και εστιάζοντας ξανά στο αρχικό σημείο εστίασης κατά την εκκίνηση.

  Οι περιστροφές πρέπει να γίνονται με μέτρια ταχύτητα έτσι ώστε να προκαλείται όσο το δυνατόν λιγότερη ζάλη για να μην χάσεις την ισορροπία σου.                             
Οι επαναλήψεις σε αρχάριο στάδιο είναι 11 και εξελίσονται σε 21, 42 και 63.                         
 Οι περισσότεροι που ασκούνται συνεχίζουν με τις 21 περιστροφές για αρκετό χρονικό διάστημα. Για να φτάσεις στο επίπεδο των 63 περιστροφών χρειάζεται περίπου ένας χρόνος εξασκήσεως.

  Όταν ολοκληρωθούν οι επαναλήψεις της ασκήσεως στέκεσαι όρθιος σε στάση προσοχής και παρατηρείς τις παλάμες σου για μερικά λεπτά μέχρι να αισθανθείς ότι έχει φύγει η ζάλη των περιστροφών.

 
                             
                                                          Στροβιλισμός

   Το στροβίλισμα συμβολίζει την ανάγκη για αναζωογόνηση, ενεργοποίηση του σώματος και του πνεύματος. Όταν εξασκείσαι σε αυτή την άσκηση διεγείρονται τα τσάκρα, εναρμονίζοντας την ουσιώδη ζωτική ενέργεια σε ολόκληρο το σώμα. Στα σημεία όπου τα επίπεδα ενέργειας έχουν εξαντληθεί, ζωτική ενέργεια μπορεί τώρα να εισέλθει, να αναζωογονήσει και να επαναφορτίσει κάθε κύτταρο στο σώμα σου.
   Δεν υπάρχει αντικείμενο ή έμβιο ον, που να μη περιστρέφεται. Από τον πιο μακρινό Γαλαξία, μέχρι το πιο μικρό κύτταρο, μέσα από την περιστροφή των πρωτονίων, των νετρονίων και των ηλεκτρονίων που αποτελούν το άτομο, όλα παίρνουν μέρος σε αυτή τη περιστροφή.
  Ο σχηματισμός του στροβίλου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Σύμπαντος. Επανεμφανίζεται παντού στη ζωή.

                                                                  Οφέλη

    Οι μοναχοί πίστευαν, ότι το στοβίλισμα δημιουργεί μια δίνη η οποία βοηθά την ανοδική πορεία της ζωτικής ενέργειας διαμέσου όλων των τσάκρα, αναζωογονώντας, διεγείροντας και εναρμονίζοντάς την στο ρυθμό του στροβιλίσματος. Δημιουργεί μια κίνηση η οποία διανέμει τη prana (ενέργεια) σε όλο το κορμί. Όπου υπάρχει κίνηση, υπάρχει ζωή. Εκεί που λείπει η κίνηση υπάρχει «λίμνασμα», στασιμότητα και τέλος ο θάνατος.
   Αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει το νευρικό και το λεμφικό σύστημα. Επιφέρει ισορροπία και βελτιώνει το συντονισμό. Καθώς κρατάς τα χέρια σε έκταση, τα χέρια και το πάνω μέρος της πλάτης δυναμώνουν.

   Ο στροβιλισμός επιδρά στο νερό του σώματος καθώς το σώμα μας αποτελείται κατά το 70% από νερό. Βοηθά τη ροή των υγρών του σώματος: αίμα, νωτιαίος μυελός, πεπτικά υγρά, καθώς και το ορμονικό και λεμφικό σύστημα.
   Καθώς στροβιλίζεσαι, δημιουργείς μίνι στροβίλους στα υγρά του σώματος, αναζωογονώντας το και βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών. Αυξάνει την ενέργεια. Αν είσαι κουρασμένος/η και έχεις ανειλημμένες υποχρεώσεις, δοκίμασε το στροβιλισμό.


                                                            2η ΑΣΚΗΣΗ

ΑΕΡΑΣ – Αναπνοή, σκέψη, ευστροφία, διαύγεια, νοημοσύνη, διάνοια, πρωτοτυπία, γονιμότητα.

   Ξάπλωσε στο στρωματάκι με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα. Τα πόδια παραμένουν ενωμένα οι μύτες τραβάνε προς τα κάτω νιώθοντας μια ένταση στο καλάμι, και ο αυχένας είναι καλά τεντωμένος.

  Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και ανασήκωσε τα πόδια 90ο, με το κεφάλι προς τα πάνω σαν να θέλεις να ακουμπήσεις το μέτωπο στα γόνατα κοιτάζοντας τις μύτες των ποδιών σου. Επέστρεψε και πάλι αργά στο έδαφος εκπνέοντας από το στόμα.   

   Σε αρχικό στάδιο σε περίπτωση αδυναμίας να σηκώσεις τεντωμένα τα πόδια, λυγίζεις τα πόδια, τα σηκώνεις και τα τεντώνεις σηκωμένα μέχρι να φτάσεις σε περεταίρω χρόνο στο επίπεδο να την κάνεις με τα πόδια τεντωμένα.
Κάνεις 5 επαναλήψεις με διάλειμα μερικών δευτερολέπτων συγκέντρωσης.                                                                  Άρση ποδιών

   Η άρση ποδιών συμβολίζει την ανάγκη για διαύγεια, γαλήνη και συγκεντρωμένη σκέψη, χρησιμοποιώντας τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής.

  Καθώς κάνεις την πρακτική, μαθαίνεις να συγκεντρώνεις το νου σου να ελέγχει την κίνηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργεία μεταξύ του νου και του σώματος. Φαντάσου τον εαυτό σου ήρεμο και συγκεντρωμένο, να αναπνέει βαθιά και να είναι ικανός να εκτελεί κάθε βήμα με άνεση και ευκολία.

                                                                 Οφέλη

   Στη παραδοσιακή γιόγκικη φιλοσοφία, οι αντίστροφες στάσεις λέγεται ότι είναι η βασική πηγή της νεότητας. Οι αντιστροφές είναι ξακουστές για τις αντιγηραντικές ιδιότητες.
   Η συνέπεια της βαρύτητας λειτουργεί σαν την κλεψύδρα. Από οποιαδήποτε  μεριά και να τη γυρίσεις, το περιεχόμενο πάντα κινείται προς τη γη.
  Με το πέρασμα του χρόνου, το σώμα συσσωρεύει άχρηστες ουσίες και ακαθαρσίες. Όταν αναστρέφεται το σώμα αυτή η αναστροφή αναζωογονεί το κυκλοφορικό σύστημα.

  Στην άρση ποδιών συνδυάζεται η αναστροφή με μια σημαντική μυϊκή σύσπαση σε όλο το κορμί ξεκινώντας από τα όργανα παραγωγής, στο πεπτικό σύστημα, στη καρδιά και στους πνεύμονες, στο θυρεοειδή μέχρι τον εγκέφαλο. Αυτή η σύσπαση και η χαλάρωση των μυών, είναι πολύ σημαντική καθώς βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και της κυκλοφορίας στα εσωτερικά όργανα και τους αδένες.

  Η άρση των ποδιών βελτιώνει τη κυκλοφορία και αποσυμφορίζει τις αρτηρίες. Διεγείρει το λεμφικό σύστημα το οποία είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μυϊκή κίνηση κα τη βαρύτητα και είναι υπεύθυνο για την ισορροπία των υγρών μέσα στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
  Η άρση των ποδιών, είναι μια δυναμική και ευεργετική διάταση για τους τένοντες, τις γάμπες και τον αχίλλειο τένοντα. Ενδυναμώνει και τονώνει τους μυς των γλουτών, των κοιλιακών, της κάτω πλάτης, των ποδιών του λαιμού και γενικά επιδρά σημαντικά στη γενική σταθερότητα των μυών, βοηθώντας στη δημιουργία επίπεδου στομαχιού και προστατεύοντας τη σπονδυλική στήλη.

   Κρατώντας το σαγόνι στο στήθος ενδυναμώνονται το κάτω μέρος των κοιλιακών και εξασφαλίζεται σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη. Η αυχενική μοίρα επιμηκύνεται και γίνεται μια εξαιρετική διάταση, απομακρύνοντας κάθε ένταση και δυσκαμψία. Βελτιώνεται η σπλαχνική, εντερική και γενικά η πεπτική λειτουργία και βοηθά στις κράμπες περιόδου.


                                                             3η ΑΣΚΗΣΗ

ΝΕΡΟ - Συναισθήματα, αισθήσεις, ευαισθησία, συμπόνια, δημιουργικότητα, υποσυνείδητο, αντίληψη.

   Ακούμπησε τα γόνατα στο έδαφος και τέντωσε καλά την σπονδυλική στήλη από τη λεκάνη μέχρι τον αυχένα. Φέρε τα χέρια με τις παλάμες ανοικτές πίσω από τη μέση να πιάνουν το πάνω μέρος των γλουτών. Πάρε μια βαθιά ανάσα και τέντωσε όλο σου το σώμα να "ανοίξει" καθώς κινείσαι προς τα πίσω...

   Γείρε προς τα πίσω, φροντίζοντας να μην "σπας" τον αυχένα, βγάζοντας το στήθος προς τα έξω. Η μέση σου πρέπει να παραμένει σε ευθεία  με την πλάτη και να μην κάνει τόξο. Βγάλε τον αέρα επιστρέφοντας και πάλι αργά μπροστά.

Κάνεις 5 επαναλήψεις με διάλειμα μερικών δευτερολέπτων συγκέντρωσης.


                                                              Κάμψη

   Η κάμψη προς τα πίσω στα γόνατα, συμβολίζει την ανάγκη για σύνδεση με τις αισθήσεις και τη δύναμη του υποσυνειδήτου. Αυτό σου δίνει ολοκληρωμένη πρόσβαση στη δημιουργικότητά σου. 

Καθώς κάνεις πρακτική σε αυτή τη στάση μαθαίνεις να γίνεσαι περισσότερο σαν το νερό που ρέει ελεύθερα, χωρίς να αντιστέκεσαι σε τίποτα, κάνοντας τη ζωή σου πιο εύκολη. Μαθαίνεις να αισθάνεσαι τη ροή του σώματος στη κίνηση.

  Ενσωμάτωσε αυτή την επίγνωση: ότι η αντίσταση στην αλλαγή, προκαλεί πάλη με τον ίδιο σου τον εαυτό. Μάθε να είσαι σαν το νερό, αλλάζοντας το σχήμα σου (την προοπτική σου) σε οτιδήποτε περιέχει εσένα. Ακολούθησε τη ροή και μη πηγαίνεις αντίθετα από αυτή. 
Στιγμές στασιμότητας στη ζωή σου, είναι στιγμές που έχεις  μπλοκάρει.

                                                                Οφέλη

  Σύμφωνα με τους Θιβετανούς Λάμας, αυτή η τελετουργία επηρεάζει όλο το ενδοκρινικό σύστημα. Ανακουφίζει την μυϊκή ένταση και διατείνει τους μύωνες που χάνουν την ελαστικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου και την ακινησία.

   Οι μύωνες αυτοί είναι οι θωρακικοί, οι μύωνες των ώμων και οι μεσοπλεύριοι. Επιμηκύνει και τονώνει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, αυξάνοντας την ευλυγισία της ιδιαίτερα τη θωρακική μοίρα, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη δυσκαμψία.
 Βελτιώνει την κύφωση, που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Ανοίγει τη περιοχή της λεκάνης, κάνει μασάζ στα νεύρα και λιπαίνει τους συνδέσμους. Διώχνει την νωθρότητα, τη στασιμότητα και διεγείρει το πεπτικό σύστημα.

   Γίνεται μια πολύ καλή διάταση σε όλο το μπροστινό μέρος του κορμού από το βουβώνα μέχρι το στήθος και το λαιμό. Όταν διατείνεται ο θώρακας, η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά, οδηγώντας σε αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματος. Καθώς «ανοίγει» το στήθος και όλη η περιοχή της καρδιάς, απομακρύνονται όλα τα αρνητικά συναισθήματα.


                                                           4η ΑΣΚΗΣΗ

ΓΗ - Σταθερότητα, αυτοπειθαρχία, φιλοδοξία, παραγωγικότητα, καλλιέργεια, τάξη.

   Κάθησε στο έδαφος φροντίζοντας η πλάτη σου να είναι σε ευθεία. Τα πόδια είναι τεντωμένα μπροστά και τα χέρια ακουμπούν στο πλάι λίγο πιο μπροστά από τη λεκάνη.

  Πάρε μια βαθιά ανάσα και ανασήκωσε όλον τον κορμό, κάνοντας μια γέφυρα που μοιάζει με τραπέζι. Φρόντισε το σώμα σου από τους ώμους μέχρι τα γόνατα να βρίσκεται στην ίδια ευθεία. Γι' αυτό πρέπει να πιέζεις στο σημείο της λεκάνης. Εξέπνευσε και κατέβα και πάλι σε καθιστή θέση.

  Κάνεις 5 επαναλήψεις με διάλειμα μερικών δευτερολέπτων συγκέντρωσης.                                                                    Τραπέζι

  Το «τραπέζι» συμβολίζει την ανάγκη για σταθερότητα, θεμελίωση και ισορροπία. Όταν εξασκείς αυτή την άσκηση, φαντάσου ότι τα χέρια και τα πόδια σου μοιράζονται ίδια το βάρος του κορμού σου. Όταν τα χέρια και τα πόδια έχουν επαφή με το έδαφος, φαντάσου ότι βγάζουν ρίζες βαθιά στο έδαφος.

  Επέτρεψε στον εαυτό σου, να απολαύσει την αίσθηση μιας δυνατής και σταθερής θεμελίωσης.

  Ενσωμάτωσε αυτή την επίγνωση στη ζωή σου: ότι μόνο πάνω σε μια σταθερή και στερεή βάση μπορούν οι νέες ιδέες και δυνατές σχέσεις (επαγγελματικές και προσωπικές) να εισέλθουν επιτυχώς στη ζωή σου.

                                                              Οφέλη

   Οι Λάμας ισχυρίζονται, ότι αυτή η τελετουργία, διεγείρει τα τσάκρα από τα πιο ασήμαντα στα γόνατα, μέχρι τα πιο σημαντικά, από τα όργανα αναπαραγωγής μέχρι του λαιμού. Το «τραπέζι» είναι μια δραστική, αποτελεσματική αλλά και ασφαλή άσκηση, ακόμα και για απώλεια βάρους. Εκτελώντας την θα αυξηθεί η δύναμη στα χέρια, στους καρπούς και τους ώμους.

   Ακόμα γίνεται ενδυνάμωση στα γόνατα, τους μηρούς, στα ισχία, στη μέση και το κάτω μέρος των κοιλιακών. Βελτιώνει την ισορροπία και βοηθά στο να καταλάβεις το κέντρο σου, τον πυρήνα σου. Κάνει πολύ καλή διάταση και «ανοίγει» το στήθος, βοηθώντας στη πιο βαθιά αναπνοή.

Τέλος το «τραπέζι» διεγείρει το νευρικό, το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και αυξάνει τη ζωτικότητα.


                                                           5η ΑΣΚΗΣΗ

ΦΩΤΙΑ - Διαίσθηση, διορατικότητα, οξυδέρκεια, νέες ιδέες, ενθουσιασμός, πάθος, δύναμη της θέλησης, αυτοπεποίθηση, επέκταση, δυαδική φύση της φωτιάς (καταστροφή και δημιουργία).

  Στηρίξου στις μύτες των ποδιών και τα χέρια τεντώνοντας τον κορμό προς τα πάνω και εκτείνοντας όσο περισσότερο μπορείς τη σπονδυλική σου στήλη. Πάρε μια βαθιά εισπνοή προσπαθώντας να τεντώσεις όσο περισσότερο μπορείς τη σπονδυλική σου στήλη.

  Δώσε ώθηση με τα πόδια και εκπνέοντας, ανασήκωσε την λεκάνη προς τα επάνω, σπρώχνοντας παράλληλα και με τα χέρια προς τα πίσω. Η λεκάνη μένει ψηλά και τα πόδια πάντα στις μύτες.

  Κάνεις 5 επαναλήψεις με διάλειμα μερικών δευτερολέπτων συγκέντρωσης.


                                                           Πυραμίδα

   Αυτή η στάση απεικονίζει την ανάγκη για ενέργεια, κίνητρο και κουράγιο, για να ακολουθήσει κάποιος τη διαίσθησή του.
   Συμβολίζει την ανάγκη για καταστροφή του παλιού τρόπου σκέψης, έτσι ώστε κάποιος να μπορέσει να επεκταθεί και να δημιουργήσει νέους τρόπους ύπαρξης.

   Όταν κάνεις εξάσκηση αυτής της άσκησης φαντάσου ότι η μέσα-έξω, σαν αντλία, κίνηση, επαναφορτίζει με ενέργεια, ζωτικότητα και διασκορπίζει τη νωθρότητα, τη βραδύτητα και την αρνητικότητα.

                                                                Οφέλη

   Είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη της ευλυγισίας και την ενδυνάμωση των καρπών και των ώμων.

   Η θέση του κεφαλιού στην κάτω κίνηση χαλαρώνει το πρόσωπο, το λαιμό και τον αυχένα. Η πάνω κίνηση επικεντρώνεται στο «άνοιγμα» όλου του μπροστινού μέρους του κορμού, με μια δυνατή διάταση στους κοιλιακούς και το στήθος. 

Εκτελώντας αυτή την τελετουργία, η δυσκαμψία στη μέση, στους ώμους, στα πόδια και στα ισχία μειώνεται όλο και περισσότερο με τις επαναλήψεις.

   Δυναμώνει τους ώμους, τα χέρια, τη πλάτη, τους καρπούς, τα πόδια και σφίγγει τους γλουτούς. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και διεγείρει το ερειστικό σύστημα, βοηθώντας το να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο. Διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι και «ανοίγει» το στήθος επιτρέποντας πιο βαθιά αναπνοή. 

   Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των ιγμόρειων. Το αυξανόμενο οξυγόνο και το prana (ενέργεια) δίνει περισσότερη ενέργεια και ζωτικότητα.


                                                              ΠΡΟΣΟΧΗ:

  Όταν αρχίσεις να εξασκείς τις 5 Θιβετανικές ασκήσεις, ανάλογα με τη φυσική κατάστασή σου μπορεί να υπάρχουν κάποια συμπτώματα αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Συνήθως δεν υπάρχουν, αλλά αν ένα ή περισσότερα συμπτώματα διαρκέσουν πάνω από 3-4 μέρες καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Ελαφρύς πονοκέφαλος - κάποια συμπτώματα γρίπης ή ίωσης, που διαρκούν μια μέρα - κακοκεφιά, νευρικότητα, ευσυγκινησία - ελαφρά ναυτία ή ελαφρά κόπωση, μπορεί να παρουσιαστούν καθώς το σώμα προσπαθεί να ισορροπήσει γιατί αποτοξινώνεται.


                                  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ

  Όλα άρχισαν ένα απόγευμα του 1930. Ο συγγραφέας Peter Kelder καθόταν σε ένα παγκάκι στο πάρκο όταν ένας κύριος μεγάλης ηλικίας κάθισε δίπλα του και έπιασαν κουβέντα.

   Ο γηραιός κύριος συστήθηκε ως στρατηγός Bradford, συνταξιούχος στου Αγγλικού στρατού που επίσης είχε υπηρετήσει στο βασιλικό διπλωματικό σώμα. Λόγω της καριέρας του είχε ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και άρχισε να διηγείται περιπέτειές του.

   Όταν έφυγαν από το πάρκο, συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν και σε λίγο χρονικό διάστημα άρχισε να αναπτύσσεται μια φιλία. Ένα βράδυ ο στρατηγός ανακοίνωσε όλο ενθουσιασμό μια απόφαση που είχε πάρει. Όταν πριν από χρόνια είχε μείνει στην Ινδία είχε ακούσει μια ενδιαφέρουσα, περίεργη και αξέχαστη ιστορία. Είχε να κάνει με τους Λάμα  ενός μοναστηριού κάπου στα Ιμαλάϊα. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι οι γέροντες μυστηριωδώς ανακτούσαν υγεία, δύναμη και ζωτικότητα κατά τη διαμονή τους στο μοναστήρι. Σύμφωνα με το μύθο, οι μοναχοί αυτοί είχαν το μυστικό της «Πηγής της Νιότης».

    Ο στρατηγός έβλεπε ότι γερνούσε και όσο είχε στο μυαλό του αυτή τη «πηγή της νιότης» τόσο περισσότερο πίστευε ότι αυτό το μέρος υπάρχει. Άρχισε να μαζεύει πληροφορίες για το κλίμα, τη μορφολογία της χώρας και ότι άλλο θα τον βοηθούσε να βρει το μοναστήρι αυτό και έτσι πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ινδία.
Χρόνια πέρασαν χωρίς κανένας να έχει νέα από το στρατηγό.

   Κάποια στιγμή γύρισε ο στρατηγός και πήγε να επισκεφτεί το φίλο του συγγραφέα. Είχαν περάσει πολλά χρόνια και ο συγγραφέας φυσικά δεν τον γνώρισε….αντί για ένα στραβωμένο γκριζομάλλικο γεροντάκι με μπαστούνι έβλεπε μια ψηλή ίσια φιγούρα. Το πρόσωπό του ήταν ροδοκόκκινο, σώμα δεμένο, δυνατό, με σκούρα μαλλιά και ούτε μια άσπρη τρίχα!!

   Ο στρατηγός Bradford διηγήθηκε πως μετά από μια αργή και χρονοβόρα διαδικασία και έπειτα από μεγάλη και επικίνδυνη εξερεύνηση σε απόμακρες περιοχές των Ιμαλαϊων, ανακάλυψε το μοναστήρι… όπου οι κάτοικοί του δεν γερνάνε ποτέ. Τον στρατηγό στο μοναστήρι τον φώναζαν «ο αρχαίος» γιατί είχαν πολύ καιρό να δούνε κάποιον να φαίνεται τόσο γέρος…

   Αφού έδειξε τις ασκήσεις στο φίλο του συγγραφέα, άρχισε και εκείνος να τις εξασκεί κάθε μέρα και μετά από 3 μήνες τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έφτιαξαν μια ομάδα μελέτης που ονόμασαν “Himalaya Club” που βρισκόταν σε καθημερινή βάση για να κάνουν προπόνηση τις 5 Θιβετανικές ασκήσεις, συζητούσαν για διατροφή και άλλα συναφή θέματα. 
Όλα τα μέλη ήταν άνω των 50 και σύντομα όλοι έβλεπαν την αναζωογόνηση που προσέφεραν οι ασκήσεις.