Βιοενέργεια & Τσάκρα.





Το ανθρώπινο σύστημα CHAKRA

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο προέρχονται από διάφορα άλλα έγγραφα και σημειώσεις από βιβλία και από διάφορες πηγές ξεχασμένες στον χρόνο και από τα παρακάτω κείμενα:
Wisdom of the Mystic Masters by Joseph Weed The Chakra Handbook by Shalila Sharamon and Bodo J. Baginski The Chakras by C.W. Leadbeater Eastern Body Western Mind by Anodea Judith


Λέγεται πως όταν ξεκινάς να αναπτύσσεις τις αισθήσεις σου, ένας νέος και συναρπαστικός κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, ο κρυμμένος κόσμος ξαφνικά ξεπροβάλλει μπροστά σου, η αντίληψη σου ανυψώνεται οι σκέψεις και τα συναισθήματα εκφράζονται μπροστά στα ίδια σου τα μάτια με χρώματα και μορφές. Υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο στο ανθρώπινο σώμα πέρα του φυσικού σώματος. Δυστυχώς πολλοί θεωρούν το υλικό σώμα και τον υλικό κόσμο ως την μόνη πραγματικότητα που υπάρχει. Πιστεύουν αυτό διότι μόνο αυτά αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους και με το περιορισμένο λογικό νου. Αλλά υπάρχουν πλήθος ενεργειακά σώματα μέσα και έξω από το υλικό σώμα.
Αυτά τα ενεργειακά σώματα είναι: 1. Το αιθερικό σώμα 2. Το αστρικό ή συναισθηματικό σώμα 3. Το νοητικό σώμα 4. Το πνευματικό σώμα (ή κατά άλλους: 1. Φυσικό σώμα, 2. Αιθερικό σώμα 3. Αστρικό σώμα 4. συναισθηματικό σώμα 5. Νοητικό σώμα 6. Βουδικό σώμα & 7. Ατιατό σώμα)


Κάθε ενεργειακό σώμα κατέχει την δικιά του συχνότητα δόνησης από το χαμηλότερο δονούμενο (αιθερικό) στο υψηλότερο δονούμενο (πνευματικό).
Επιπρόσθετα υπάρχει ένα πολύπλοκο ενεργειακό σύστημα το οποίο λειτουργεί βάσει του οποίου το φυσικό σώμα δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς αυτό.
Αυτό το ενεργειακό σύστημα αποτελείται από τα ενεργειακά σώματα και: 1.
Τα Τσάκρας ή ενεργειακά κέντρα 2. τα Ναντίς ή ενεργειακά κανάλια
Ναντί είναι μια Σανσκριτική λέξη που σημαίνει “αγωγός” ή “φλέβα”.
Τα Ναντίς είναι σαν ένα δίκτυο αγωγών που μεταφέρουν πράνα (ζωτική ενέργεια) δια μέσω του ανθρώπινου ενεργειακού συστήματος.


 Τα Ναντίς ενώνονται σε 14 κύριους αγωγούς που αντιστοιχούν στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα τσάκρα.

Αρχαία Ινδικά κείμενα αναφέρουν ότι υπάρχουν 72.000 ναντίς στο ανθρώπινο σώμα ενώ άλλα πιο αρχαία αναφέρουν 350.000 ναντίς.
Τα πιο σημαντικά ναντίς είναι τα σουσούμνα (sushumna), ίντα (ida), πίγκαλα (pigala).
Τα ναντίς του ενός ενεργειακού σώματος ενώνονται με τα ναντίς του άλλου μέσω των ενεργειακών κέντρων δλδ των τσάκρας.


Τι είναι η πράνα;

Πράνα είναι η αρχική ζωτική ενέργεια όλων των μορφών ενέργειας και εκδηλώνεται σε διάφορες συχνότητες.
Το επίπεδο της συνειδητότητας του κάθε όντος καθορίζει τις

συχνότητες της πράνα που μπορεί να λαμβάνει και να αποθηκεύει.
Μια εκδήλωση της πράνα ενυπάρχει στον αέρα και ένας τρόπος να ληφθεί είναι μέσω της αναπνοής και ασκήσεων αναπνοής.
Η πράνα είναι ισοδύναμη με την δύναμη της ζωτικότητας. Η ζωτικότητα ακτινοβολείται σε όλα τα επίπεδα συνείδησης και εκδηλώνεται στο φυσικό, συναισθηματικό και πνευματικό πεδίο.
Αυτή η δύναμη δεν είναι ηλεκτρισμός. Μια κοινή περιγραφή αυτής της ζωτικής ενέργειας είναι η ασημένια αχλή η οποία προεκτείνεται μερικά εκατοστά από το δέρμα.
Μπορείτε να δείτε αυτήν την αχλή κάτω από ειδικές συνθήκες χρησιμοποιόντας υπεριώδη φως ή τα μάτια σας.


Είναι δυνατόν να δει κανείς αυτήν την αιθερική ενέργεια;

Ναι. Να μια τεχνική που δουλεύει για μένα:
Κάτω από λιγοστό φως, κατά προτίμηση την νύχτα, προεκτείνεται το χέρι σας μπροστά σας, μετά μην εστιάζεται με το βλέμα σας κάπου συγκεκριμένα ώστε τα εξωτερικά μέρη του αμφιβληστροειδή να έρθουν σε λειτουργία.
Θα δείτε ένα ασαφή πεδίο φωτός γύρω από το χέρι σας. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μάθετε πώς να βλέπετε αυτό το πεδίο.
Αυτό το πεδίο είναι το αιθερικό σώμα. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μάθετε πώς να βλέπετε τον αέρα στο σκοτάδι. Με εξάσκηση θα μπορέσετε να δείτε το αιθερικό σας και εσείς.
Υπάρχει η αύρα που σχετίζεται με το νοητικό σώμα όπου είναι το πεδίο όπου οι σκέψεις λαμβάνουν μέρος, και υπάρχει και η αύρα που σχετίζεται με το αστρικό σώμα όπου τα συναισθήματα λαμβάνουν μέρος αλλά εμείς εστιάζουμε στο αιθερικό σώμα.


Πώς η πράνα διανέμεται στο σώμα;

Το φυσικό σώμα με το αίμα κουβαλάει χημικές ουσίες σε ρευστή μορφή, δίνει οξυγόνο στον βιολογικό ιστό και παίρνει πίσω το διοξείδιο του άνθρακα από αυτόν.
Λοιπόν οι ακτινοβολίες της πράνα απορροφάν και κουβαλάν ζωτικότητα ή πράνα από την ατμόσφαιρα και αποβάλλουν άχρηστη ύλη με τον ίδιο τρόπο.
Η ενέργεια της ζωτικότητας διαφέρει από τον ηλεκτρισμό, το φως και τη θερμότητα.
Η ζωτικότητα προκαλεί ταλάντευση των ατόμων ως ενότητα, που συγκρίνεται με αυτή της κίνησης των ατόμων. Η ζωτικότητα των ατόμων προέρχεται από μέσα, εσωτερικά, και όχι από έξω.
Ενώνεται με την ενέργεια που το άτομο έχει ως ύλη.
Όταν αυτή η ενέργεια ενωθεί με το άτομο ύλης δίνει την ιδιότητα της έλξης στο άτομο και το άτομο έλκει άλλα έξι άτομα και σχηματίζουν ένα σφαιρίδιο (globules).
Έτσι το σφαιρίδιο φορτίζεται με την δύναμη της πράνα. Τα σφαιρίδια είναι πολύ καλά για εμάς.
Κάτω από ειδικές καταστάσεις μπορεί να γίνουν αντιληπτά στον ουρανό και στην ατμόσφαιρα σαν κουκκίδες που πετάνε εδώ και κει, ή σαν μαύρα στίγματα στην φωτεινότητα του γαλάζιου ουρανού.


Τι είναι τα Τσάκρας;

Τα τσάκρα είναι ενεργειακά κέντρα. Λειτουργούν σαν δέκτες και μεταλλάκτες των διάφορων μορφών πράνα.
Μέσω των ναντίς τα τσάκρας μεταφέρουν εσωτερικά ζωτική ενέργεια και την μεταμορφώνουν σε δονήσεις συγκεκριμένων συχνοτήτων που απαιτούνται από τα ενεργειακά σώματα καθώς αυτά αναπτύσσονται.

Κάθε τσάκρα συνδέεται με τα στοιχεία της γης, νερού, αέρα, πυρός και νου, ο νους είναι το όργανο της συνείδησης.
Αυτά τα στοιχεία είναι καταστάσεις της ύλης και όχι κάτι άλλο. Είναι αντίστοιχα στους όρους, στερεό, υγρό, πυρώδες, αέρινο και πνευματικό, μερικές φορές είναι και σύμβολα των επιπέδων της συνείδησης.


Η λέξη τσάκρα είναι Σανσκριτική και σημαίνει “τροχός”.
Τα ανθρώπινα τσάκρα είναι σε μορφή τροχών ή δινών και βρίσκονται στην επιφάνεια του αιθερικού σώματος. Παραδοσιακές γραφές αναφέρουν ότι υπάρχουν 88.0000 τσάκρα στο ανθρώπινο αιθερικό σώμα και είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικά και παίζουν δευτερεύοντες ρόλους στο ενεργειακό σύστημα.
Ωστόσο υπάρχουν 40 δευτερεύοντα τσάκρα τα οποία είναι σημαντικά, αυτά βρίσκονται στο ύψος της σπλήνας, πίσω από το λαιμό, στις παλάμες των χεριών και τις πατούσες των ποδιών.
Αλλά εδώ θα αναφερθούμε μόνο στα 7 βασικά τσάκρα.


Αν παρατηρήσουμε ένα οποιοδήποτε κυκλικά αναπτυγμένο ανθό θα έχουμε μια γενική εικόνα των τσάκρα.


Τα επτά κύρια τσάκρα βρίσκονται κατά μήκος του κάθετου άξονα της σπονδυλικής στήλης και ανοίγονται πάνω σε αυτήν.
Αυτά τα περιστροφικά ενεργειακά κέντα βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και περιστρέφονται, ελκύουν, λαμβάνουν και ακτινοβολούν ενέργεια.
Στο κέντρο κάθε τσάκρα, στο πιο βαθύ του σημείο, υπάρχει ένας στήμονας, ένα κανάλι το οποίο προεκτείνεται προς την σπονδυλική στήλη και ενώνεται με αυτήν, έτσι ενώνεται κάθε τσάκρα με την sushumna, το πιο σημαντικό ενεργειακό κανάλι, το οποίο ανεβαίνει μέσω της σπονδυλικής στήλης στο κεφάλι.


Σαν άνθος, ένας μίσχος εκτείνεται από την σπονδυλική στήλη στο σχήμα όμοιο με το άνθος ενός λωτού.
Σκεφτείτε την σπονδυλική στήλη μας ως ένα κεντρικό κανάλι. Για τους περισσότερους, τα τσάκρα εκτείνονται περίπου μερικά εκατοστά προς όλες τις διευθύνσεις από το σημείο που βρίσκονται.
Όταν δεν είναι αναπτυγμένα, εμφανίζονται σαν μικροί κύκλοι περίπου 2 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά όταν αναπτυχθούν “ανθίζουν” και εμφανίζουν δίνες σαν μικρούς ήλιους πολλών εκατοστών σε διάμετρο.
Καθώς κάποιος τα αναπτύσσει τα τσάκρα εκτείνονται πολύ μακρύτερα του σώματος, οι συχνότητες τους αυξάνονται και τα χρώματα τους γίνονται ξεκάθαρα και πιο φωτεινά.


Βάσει το φύλο καθενός, τα τσάκρα περιστρέφονται είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα.
Για παράδειγμα όταν σε έναν άντρα το τσάκρα περιστρέφεται όπως οι δείκτες του ρολογιού σε μια γυναίκα θα περιστρέφεται αντίστροφα.
Αυτό κάνει τις ενέργειες των δύο να αλληλοσυμπληρώνονται. Κάθε περιστροφή βάσει των δεικτών του ρολογιού είναι αρσενική και βάσει της Κινέζικης φιλοσοφίας Γιανγκ, κάθε αντίστροφη περιστροφή των δεικτών του ρολογιού είναι θηλυκή και Γινγκ.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση περιστροφής κάθε τσάκρα διαφέρει από τσάκρα σε τσάκρα.
Κάθε τσάκρα περιστρέφεται σε διαφορετική κατεύθυνση, και η παραπάνω εικόνα είναι απλά ενδεικτική.


Τα επτά βασικά ανθρώπινα τσάκρα
 
Τα επτά βασικά ανθρώπινα τσάκρα είναι: (7o) (6o) (5o) (4o) (3o) (2o) (1o) Chakra Στέμματος Τρίτο μάτι Chakra λαιμού Chakra καρδιάς Ηλιακό πλέγμα Ιερό Chakra Chakra βάσης
 
 
Το 1ο τσάκρα ονομάζεται τσάκρα της βάσης.
 
 
 
 



Τοποθετείται στο ύψος μεταξύ του πρωκτού και των γενετικών οργάνων και συνδέεται με τον κόκκυγα.
Το τσάκρα της βάσης ανοίγει προς τα κάτω. Όταν είναι σθεναρό είναι πύρινο, κόκκινο – πορτοκαλί σε χρώμα.
 
  
Το 2ο τσάκρα ονομάζεται Ιερό τσάκρα ή τσάκρα της σπλήνας.
 
 
 
 
 
Τοποθετείται στο ύψος πάνω από την σπλήνα αν και Σανσκριτικά βιβλία το αντικαθιστούν στην τοποθεσία με αυτήν κάτω από τον ομφαλό.
Είναι σαν μια δίνη ηλίου (έντονο πορτοκαλί) στο χρώμα και ανοίγει προς τα εμπρός.
 
 
Το 3ο τσάκρα ονομάζεται τσάκρα του Ηλιακού πλέγματος.
 
 
 


Τοποθετείται δύο δάχτυλα πάνω από τον ομφαλό και συνδέεται με το αστρικό σώμα ή το συναισθηματικό σώμα. Μέσω του 3ου τσάκρα απορροφάμε την ηλιακή ενέργεια η οποία τρέφει το αιθερικό σώμα και το οποία με την σειρά του ενεργοποιεί το φυσικό σώμα.
Εδώ είναι που εκδηλώνεται η ενέργεια των συναισθημάτων μας, ειδικά τα συναισθήματα απέχθειας και μίσους.
Σαν χρώμα εμφανίζεται ηλιακό κίτρινο.
  
  
Το 4ο τσάκρα ονομάζεται το τσάκρα της καρδιάς.
 
 



Είναι το κέντρο του συστήματος των τσάκρα.
Τοποθετείται στο κέντρο του στήθους στο ύψος της καρδιάς και συνδέει τα τρία κατώτερα και συναισθηματικά τσάκρα με τα ανώτερα και πνευματικά τσάκρα.
Το χρώμα του εμφανίζεται πρωτίστως πράσινο.

  Το 5ο τσάκρα ονομάζεται το τσάκρα του λαιμού.
 
  


Τοποθετείται μεταξύ του λαιμού και του λάρυγγα πίσω από το μήλο του Αδάμ.
Ανοίγει προς τα εμπρός.
Συνδέεται με ένα δευτερεύον τσάκρα που βρίσκεται ακριβώς από πίσω στο σβέρκο και ανοίγει προς τα πίσω.
Οι πιο πολλοί θεωρούν τα δύο αυτά τσάκρα ως ένα.
Το χρώμα του είναι βαθύ μπλε ή και ασημί σαν το φεγγαρόφωτο πάνω σε νερό. Μπλε και πράσινο κυριαρχούν.
 
   Το 6ο τσάκρα ονομάζεται τσάκρα του Τρίτου Ματιού.
 
 


Συνδέεται με την υπόφυση και τοποθετείται μεταξύ των φρυδιών.
Εδώ λαμβάνει μέρος η αντίληψη του όντος.
Είναι η έδρα των ψυχικών μας δυνάμεων. Στο φυσικό πεδίο είναι το υψηλότερο κέντρο εντολών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Εμφανίζεται το μισό κυρίως ροζ με αρκετό κίτρινο και το άλλο μισό είναι κυρίως πορφυρό με μπλε.
 
 
 Το 7ο τσάκρα ονομάζεται Στέμμα.
 
 



Τοποθετείται στην επίφυση.
Η επίφυση βρίσκεται στον ύψος των αυτιών.
Το Στέμμα ανοίγει προς τα πάνω στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει χρώμα όλες τις αποχρώσεις του πρίσματος και κυρίως είναι βιολετί.
Μερικά λόγια για το τσάκρα του Στέμματος.

Το στέμμα ανθίζει συνήθως στο τέλος.
Στο μέγεθος είναι το ίδιο με τα άλλα καθώς το άτομο προοδεύει στην πνευματική ανάπτυξη αυξάνει σταθερά μέχρι που καλύπτει την κορυφή όλης της κεφαλής.
Σαν τα άλλα τσάκρα το στέμμα βρίσκεται σε κλειστή κατάσταση στο αιθερικό σώμα και οι θείες ενέργειες ρέουν από έξω προς τα μέσα όπως και στα άλλα τσάκρα.

Αλλά καθώς το άτομο αρχίζει να αναπτύσεται πνευματικά και καταλάβει την θέση του μέσα στο σύμπαν, ως τον βασιλιά της θεότητας του φωτός διαμέσου της ανάπτυξης των τσάκρα του, το τσάκρα του στέμματος αντιστρέφει την λειτουργία του και αρχίζει να ακτινοβολεί και να εκπέμπει ενέργεια.
Έτσι σε ένα αναπτυγμένο πνευματικά ον το στέμμα είναι η πνευματική του δόξα και αποτελεί το στέμμα της δόξας της ύπαρξης για το ον αυτό !
Αυτήν την αλήθεια την γνωρίζανε από παλιά οι αρχαίοι άνθρωποι και είχαν απεικονίσεις αυτής της κατάστασης για πνευματικούς ανθρώπους και Θεούς απεικονίζοντας την άλω γύρω από τα κεφάλια των όντων.